lørdag den 29. oktober 2011

Den store studenterbrødstest

For nylig skrev jeg en kommentar på Facebook om studenterbrød. Der kom en del respons på kommentaren, og jeg tænkte, at der altså fandtes andre fans af denne helt særlige spise end jeg. Jeg fik derfor den idé simpelt hen at lave en studenterbrødstest. Og hvem er mere oplagt at invitere med som medspiser- og medblogger end min skønne hustru T. T er gået meget entusiastisk til opgaven. I første omgang var hun i går rundt til i alt 12 bagere på Nørrebro og i Nordvest. Det viste sig at i alt 5 af bagerne forhandlede studenterbrød, til sammmenligning forhandlede 11 det beslægtede produkt, romkugler. Vi må altså konkludere, at studenterbrødet er lidt af en kult-spise. Ligeledes har T, som jo er uddannet inden for kost og ernæring, udarbejdet et meget detaljeret spørgeskema, som ligger til grund for testen. De er alle vurderet efter en skala  fra 0-5, hvor 5 er bedst.
Men nu kan vi ikke trække spændingen længere. Her kommer testen og selvfølgelig bliver en vinder også kåret.

Studenterbrød fra Ørnebageriet, Frederikssundsvej 51, 2400 København NV.
Pris: 10 kr. Vægt: 180 gram.
Udseende: Der er tale om et meget højt studenterbrød. Faktisk så højt, at man ikke kan gabe over det. Et faktum, der trækker kraftigt ned, vurderer et enigt dommerpanel. Brødet har en bund af mørdej. Selve massen er lysebrun, og det har et tykt lag glasur på toppen og et spredt lag krymmel på toppen.
Konsistens: T betegner konsistensen som lind. Jens synes, at indholdet klæber lidt rigeligt til ganen.
Smag: Panelet er enige om, at laget af syltetøj over bunden giver en god kontrast til den i øvrigt søde og lidt anonyme smag, brødet i øvrigt har.
Karakter: Et enigt panel synes i første smagsrunde, at karakteren svinger omkring 2 og 3.


Studenterbrød fra Søkonditoriet, Nørrebrogade 12, 2200 København N.
Pris: 7. kr. Vægt: 125 gram.
Udseende: Meget fladt. Jens synes, at det er indbydende, at det ikke er så højt. T synes, at det er for fladt. Brødet har en bund af mørdej. Selve massen er ret mørk. Det har et tyndt lag brun glasur på toppen. Oven på glasuren er er en bred stribe krymmel. Dommerpanelet er enige om, at det æstetisk fungerer godt med krymmelstriben.
Konsistens: Det er ikke så klæbende og heller ikke så fugtigt. Bunden er for tør.
Smag: Efter første bid er begge dommere enig om, at den tilsatte romessens smager for kraftigt igennem. Man vender sig dog til essens-smagen, som spisningen skrider frem. Der er også i dette brød et lille lag syltetøj over bunden. Dommerne er enige om, at syltetøjet trækker op. Ligeledes er der enighed om, at det faktum at brødet ikke er så højt gør, at man kan smage hele brødet med alle dets smagsnuancer i samme mundfuld, hvilket er godt.
Karakter: Et enigt panel giver et lille 2-tal.

Studenterbrød fra Italiens Bageri, Nørrebrogade 63, 2200 København N.
Pris 8 kr. Vægt: 160 gram.
Udseende: Som det måske fornemmes af billedet er der tale om et skævt udskåret brød. Brødet har ingen bund. Massen er lysebrun. Glasuren er hvid og gennemsigtig, og der er brugt en anden type krymmel ift. de øvrige i testen. Dommerpanelet er enige om, at brødets mangel på æstetiske kvaliteter trækker ned. Vi må være ærlige og sige: Der er tale om et decideret grimt studenterbrød!
Konsistens: Jens noterer sig, at det ikke er så klæbrigt. T synes, at det er for tørt.
Smag: Dommerne er enige om, at brødet ikke smager decideret dårligt, men at det i den grad mangler noget karakter i smagen. Et bedre lag glasur og noget syltetøj ville have hjulpet.
Karakter: Dommerne er enige om, at brødet lige nøjagtig hiver et 1-tal hjem.

Studenterbrød fra bageri (vi kan desværre ikke huske navnet i skrivende stund) på hjørnet af Tagensvej og Hamletsgade, 2200 København N.
Pris: 8. kr. Vægt: 190 gram.
Udseende: Der er tale om et højt, men ikke for højt studenterbrød. Men det er meget bredt, og dommerne er enige om, at det alt i alt er for voldsomt i størrelsen. Mørdejsbunden er tyk. Massen er meget mørk i farven. Ovenpå på glasuren er et tæt lag krymmel, hvilket pynter!
Konsistens: Den tykke bund er alt for tør, hvilket absolut er et minus. Der er tale om en blød og klæbrig masse.
Smag: Den tilsatte kakao smager alt for meget igennem er dommerne enige om. Desuden pointerer T, at krymlen er for hård og svære at tykke.
Karakter: Jens giver bundkarakteren 0, mens T giver et lille 1-tal.

Studenterbrød fra Brødkunsten, Jagtvej 94, 2200 København N.
Pris 9 kr. Vægt 155 gram.
Udseende: Brødet har en tilpas højde, det er dog ikke så plant som nogen af de øvrige testdeltagere. Brødet har ingen bund. Massen er lysebrun. Ovenpå glasuren er et ret tæt lag krymmel.
Konsistens: Dommerne er enige om, at dette brød har en god konsistens, det er lidt klægt, "men på den gode måde".
Smag: Grundingrediensen i studenterbrød er som bekendt kagerester, og i dette brød lokaliseres hurtigt en kanelsmag, som egentlig smager fint, men måske er lige en tand for dominerende. Derudover vurdererer dommerne, at der er en god helhed i smagen.
Karakter: Et enigt dommerpamel giver et 3-tal.

Finale:De to højestscorende brød var altså dem fra Brødkunsten og Ørnebageriet. Et efterhånden temmeligt mæt dommerpanel (det skal dog tilføjes, at vi kun hver indtog ca. 1/5 del brød i selve testen) var dog efter at have spist en lille happer af de to brød enige om, at sejren går til studenterbrødet fra Ørnebageriet. Dog skal det anbefales, at det skæres ud med kniv, så man har mulighed for a få en bid, der indeholder krymmel, glasur, masse, syltetøj og bund, så smagsoplevelsen bliver komplet.

2 kommentarer:

Surrogatmamman sagde ...

Fantastisk test. Tusind tak for info.
Har ikke smagt studenterbrød i flere år, men blev helt lækkersulten efter at smage igen.
Så i retronostalgiens ånd gik jeg til de 2 bagere vi har i byen, og lavede min egen lille smagstest.
Og min favorit provinsbager vandt :)

Hvasseline sagde ...

Jeg bliver lækkersulten, Jens!