søndag den 25. januar 2009

Sublim søndag formiddag

Hver søndag formiddag sender P1 programmet Radioklassikeren, som hermed varmt skal anbefales. Programmet tager typisk udgangspunkt i et emne – i dag handlede det om øl – og former sig så som en kollage af klip fra Danmarks Radios arkiver. Og der bliver virkelig gravet dybt i arkiverne. I dag var der fx et indslag med en mand, der havde været bryggeriarbejder i slutningen af 1800-tallet. Han beskrev en hverdag med en arbejdsdag på 11 timer, hvor arbejderen desuden typisk gik frem og tilbage til arbejdet, en transporttid, der kunne løbe op i en time hver vej. Og så arbejdede man ofte alle ugens syv dage. De sjældne fridagssøndage tilbragtes hos barberen, hvor man fik en længere passiar med de andre kunder. Hjemmet var så fattigt, at konen ikke kom med til den årlige festlige sammenkomst på bryggeriet, idet hun intet pænt tøj havde at tage på. Dagens program bød dog også på mere fornøjelige indslag, fx ét med en arbejdsleder fra B&W, der i 1948 klagede sin nød over, at man ikke kunne forsyne de hårdtarbejdene skibsværftsarbejdere med et rimeligt antal pilsnere, helst 4-5 om dagen; arbejdslederen mente således, at medarbejderne havde brug for, ja nærmest krav på disse stimulanser.

I en tidligere udsendelse hørte vi indslag med ”Den nysgerrige mikrofon”, et program fra slutningen af 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne, hvor værten gik rundt og interviewede helt almindelige mennesker på gader og stræder. Ved interviewets slutning fik den interviewede lov til at ønske et stykke musik, og de fleste interviewofre blev ret paffe, musik var tydeligvis noget meget eksotisk, men mange valgte at høre en vals – flere ønskede således brudevalsen.

I det hele taget er radioen et fremragende medie for formidling og fortælling. Og Radioklassikeren er sublim underholdning. Men lyt dog selv på http://www.dr.dk/P1/Radioklassikeren/

2 kommentarer:

Ida sagde ...

Suser forbi i ny og næ. Holder meget af din stil, dit sprog. Smiler lidt. Kan godt forstå at K holdt meget af de bånd, du optog til ham, da han var lille og du lidt større. Musiksmagen følges ad (kan man sige det?) omend du er en mere intens og passioneret lytter. Tænker på, at det er sjovt, at mennesker sætter spor, som man kan genfinde. Kommer selvfølgelig også til at tænke på M. Han satte også sine spor. Og savnes.

Jens Keis Kristensen sagde ...

Ja, men savnes meget. Tak for kommentaren