søndag den 22. maj 2011

Hærværk vs Gadekunst


Vi kan ligeså godt begynde med den "moralske" vinkel. Jeg synes som udgangspunkt IKKE at det er ok at tegne, spraye eller male på en ejendom, man ikke selv ejer eller har råderet over. Og graffiti på facader på ejendomme er i mine øjne hærværk. Herude i Nordvest er der til gengæld en helt del ledige gavle og mure i områder, hvor byggeri er revet ned og nyt vist ikke bliver opført lige med det første. I disse områder giver graffitien liv og kulør. Det samme synes jeg fx gælder, når der males på betonpiller ved broer ved s-togsstationer; kulørerne gør, at områderne virker en smule mindre utrygge.

NEU! - som på ovenstående vægmaleri har glemt, eller droppet, udråbstegnet - er blevet lidt af en vandal, da han (har en ide/fordom om at sådanne sager primært laves af unge mænd) har malet på en gavl med en flot arkitektonisk detalje, nemlig buen til højre, som ærligt talt bør have lov at være en pryd for øjet i sig selv. NEU! er i øvrigt at betragte som en såkaldt "ruller". I en netop udkommet bog om gadekunst  skriver bogens forfatter Katrine Ring: "Skriften [på gavlen] laves af rullere. De kaldes sådan, fordi de bogstaveligt talt ruller deres ord op på gavlen med en malerrulle. Groft sagt kan gruppen af rullere deles op i to: Dem, der reproducerer det samme tema/billede igen og igen, og som oplever sig som en del af graffitimiljøet. Og så dem, der skriver slogans, og som muligvis har en baggrund i et graffitimiljø, men som også har en aktivistisk, politisk tilgang til deres aktiviteter." (kilde Katrine Ring: WALK THIS WAY om gadekunst, Forlaget Radius) 
Klart er gadekunsten/graffitien et godt medie for politiske budskaber, og ikke mindst når disse formuleres med en humor som i "KAUF ODER STERBE!!!" udsagnet (se forrige blogindlæg). Min gode ven, J, så en gang for efterhånden over 20 år siden en graffiti på Nørrebro med følgende, på en gang voldsomme og resignerede tekst, som i al sin brutale enkelhed lød: BOMB HELE LORTET NU.
Men mon ikke de fleste dog også husker de frække tekster rundt omkring i bybilledet. En af de mest uforglemmelige af slagsen passerede vi nogle år ofte, når vi gik i en bestemt gangtunnel i Aalborg, hvor en ikke særlig venlig person havde skrevet: GITTES FISSE LUGTER AF GAMMEL FISK.
Det giver ikke meget mening (men sjovt var det jo) at hænge Gitte ud for sin evt. manglende personlige hygiejne. Til gengæld er antikapitalistisk retorik i 2011 mere velfungerende på en husgavl end i munden på en politiker i skjorte og blazer.

2 kommentarer:

Gratis Weed sagde ...

Der er næppe et så klart skel mellem politiske aktiviter og graffitimaleres roll-ups, da aktivisterne sjældent er i stand til at udføre sådant hærværk.
Der er i højere grad tale om enkelte graffitimalere der, i mine øjne, føler de bidrager med et politisk statement.

Jens Keis Kristensen sagde ...

Tak for kommentaren; jeg er først for nylig begyndt at interessere nig for graffiti, så godt at få viden fra folk, der ved noget om sagen...