fredag den 30. januar 2015

Studenterbrødstest - 2860 Søborg

I efteråret 2011 lavede jeg med meget kyndig bistand fra min skønne hustru, T, en omfangsrig studenterbrødstest, som kan læses her. Og da jeg her i januar 2015 er i gang med en Facebook-udfordring, som går ud på at spise 100 kager på én måned, er det på sin plads med en lille fortsættelse, hvor T igen har stillet sin ekspertise til rådighed . Pga. travlhed på job, er testen dog begrænset til, hvad jeg lige nåede at købe på vej hjem fra arbejde i dag.


Vi begynder hos SuperBest på Søborg Hovedgade hvor dette brød blev købt for den beskedne sum af 7 kr. Den venlige ekspedient i bagerudsalget kunne oplyse, at butikken, så vidt hun vidste, fik deres brød fra Bager Krumme (!) i Ishøj.
Udseende: Brødet har, hvad vi kendere vil kalde "en god højde" ikke så højt at det ikke er til at gabe over, men heller ikke for fladt. Glasurlaget er brunt, og det er drysset med flerfarvet krymmel. T er sikker på, at glasuren var for våd, da der kom krymmel, hvilket ikke gør noget godt for brødets æstetik. Selve brødmassen er forholdsvis lys. Over bunden er der et synligt lag hindbærmarmelade.
Konsistens: Selve brødmassen er lidt for klæg og bunden er alt for blød.
Smag: Brødet smager på ingen måde dårligt, men mangler karakter. Marmeladen fornemmes fint.
Et enigt dommerpanel giver karakteren 2,5 på en skala fra 0-5.


 
I Kvickly på Buddingevej blev dette brød købt for en rund 10'er.
Udseende: Der er tale om et ganske højt brød, som det dog er muligt at bide over. Det har et tykt lag hvid glasur med et flerfarvet krymmellag. Brødmassen er en nuance mørkere en Superbests.  Bunden er forholdsvis tyk og med et synligt lag hindbærmarmelade.
Konsistens: Lidt mindre klæg end Superbests men på ingen måde tør. Bunden er meget sprød, hvilket begge dommere mener fungerer særdeles godt.
Smag: Udover at bunden er sprød er den også velsmagende, og marmeladen har en god smag. T lokaliserer hele stykker nødder i brødmassen, hvilket hun ikke synes fungerer.
Jens giver 4, mens T giver 3,5.



tirsdag den 27. januar 2015

En erfaren mor bliver 2 1/2 år

For præcis 2 1/2 år siden fik du din allerførste ble på. Nu er du selv blevet en yderst erfaren mor for en større børneflok bestående af dukkerne Sofia, Julie, Karla, Pia og Aleksander. Her gøres der forberedelser til at sidstnævnte kan blive skiftet: Vi ser allerede nu frem til et aktivt bedsteforældreliv!

fredag den 23. januar 2015

Verdens bedste opfindelse

Hvad skal man med lykkepiller, meditationskurser og dyre ferier til eksotiske destinationer, når man kan knappe en god mørk tysk Weissbier op så let som ingenting?

onsdag den 21. januar 2015

Min kagekamp uge 3 - En lidt for stilfærdig kageuge

Min tredje kageuge begyndte ganske fint. T og jeg var ude og spise på en udmærket italiensk restaurant på Søborg Hovedgade. Vi gik all-in og nuppede en 3-retters menu, hvor desserten var en tallerken med forskellige sager, bl.a. en lille kompakt chokoladekage. Den var ikke lige min kop te, men det hele tæller jo med. Da vi kom hjem bød T sørme på et lille stykke Drømmekage, hun havde kreeret på jobbet. Jeg behøver vist ikke fortælle, at den smagte aldeles fremrangende.

Fredag blev ganske stilfærdig rent kagemæssig. Om aftnen fik jeg dog en portion is med de skønne Orio-kiks som en af ingredienserne og med et par vafler til kan man med lidt god vilje sige, at jeg også fik kage den dag.

Lørdag morgen delte jeg en frøsnapper med T og Anna. Om aftnen var vi inviteret til middag hos gode venner. Alt var for så vidt godt. Lækker thai-mad, generøst udvalg af drikkevarer, MEN ingen kage overhovedet. Set i bagklogskabens klare lys burde jeg have ringet til dem forinden og forklaret om min kagekur. Så er jeg sikker på at de ville have udvist de rette hensyn, nøjagtig som man ville gøre, hvis man fx fik en vegetar eller en muslim på besøg....

Søndag var helt kagefri, mens jeg i denne uge har spist kage hver dag i kantinen på arbejde. Mandag en ok æblekage, tirsdag en glimrende krydderkage med glasur og i dag var der en friskbagt brunsviger - og så bliver det jo ikke meget bedre! I går gik jeg lidt i panik og købte derfor en pakke kiks med jordbærcreme af aldeles underlødig kvalitet i REMA 1000, da jeg tænkte, at det ellers kunne blive en sej kamp at nå de hundrede kager. Men alt i alt er jeg næppe nået mere end 10 kager i denne uge, og må nok til at indse, at det vigtigste ikke er at vinde, men er at være med. Helt opgivet målet om de 100 kager, har jeg dog ikke: I morgen holder chefen på min arbejdsplads en lille afskedsreception, og hvem ved, om han overrasker alle ved at byde på et stort sønderjysk kagebord, man har jo lov at håbe.

mandag den 19. januar 2015

Barnebarn af en speltmor

Det var i den allerbedste mening, at min mor bandlyste farvestoffer i mit barndomshjem. Vi er tilbage i de sene 1970'ere og tidlige 1980'ere, hvor børnefødselsdagene var orgier af grønne sodavand og røde pølser, og hvor et helt legitimt mellemmåltid for et lille barn var mariekiks og et glas gul saftevand - allerhelst af mærket Fun. Groft mel var noget de brugte i flipperkollektiverne og så hjemme hos os.  
I dag er grønne sodavand vist blevet forbudte, mens farvestofferne i de røde pølser slet ikke er så kræftfremkaldende som de var i de gode gamle dage. Alligevel måtte jeg finde mobilen frem, da vi i lørdags besøgte gode venner, som trakterede med røde pølser, da der aldrig blevet taget et sådan billede af mig - men dengang var verden vist også i sort/hvid
Men nu slutter indlægget, for jeg skal sætte ris over til, når Anna og T kommer hjem fra gymnastik. Og jeg har lovet sidstnævnte, at de skal være brune. Længere er jeg alligevel ikke nået...

onsdag den 14. januar 2015

Min kagekamp del 2: En fremragende kageuge

Uge 2 i min tapre kamp for at få konsumeret 100 kager på en måned begyndte stilfærdigt med en enkelt romkugle, der var blevet til overs fra gårsdagens kageindkøb i Hillerød. Dagen efter spiste jeg et stykke krydderkage med choko-creme fra vores kantine.

Lørdag vil til gengæld gå over i historiebøgerne som en helt exceptionel god kagedag. Vi skulle til eftermiddagsfødselsdagsselskab, og jeg valgte derfor, meget fornuftigt skulle det vise sig, at springe frokosten over. Jeg lagde ud med et lille stykke sandkage med appelsin og rosmarin, sidstnævnte bliver aldrig min favoritkrydderurt, men fungerede fint. På bordet var også Bedstefars Skæg, en kage jeg ikke har fået i mange år. Der var tale om himmelske mundfulde! Derefter kom der en kagemand på bordet, selve kagen var en brunsviger der var præcis så snasket, som en brunsviger skal være. Jeg spiste to ret store stykker, hvilket dog viste sig at være en fejldisponering, da jeg derefter ikke kunne klemme mere ned , og der faktisk var småkager på bordet også.

Søndag havde jeg ikke de store forventninger til ren kagemæssigt, men min hustru fik en veninde på besøg, der både medbragte romkugler (lidt kedelige) og en glimrende æbletærte. Mandag havde min søde teammate på jobbet købt en romkugle (betydeligt bedre og mindre tør end gårsdagens) til mig. Tirsdag havde en kollega fødselsdag og bød mig på et stykke wienerbrødsstang, og den slags går man jo aldrig fejl i byen af. I dag var der så gulerodskage i vores kantine, og selv om den manglede en gedigent lag ostecreme på toppen, var den bestemt spiselig.

I alt estimerer jeg at have spist ca. 15 stykker kager i løbet af ugen og må til at få tempoet i vejret, hvis jeg skal nå mit mål.

Ps. Havde glemt at jeg fik en tebirkes lørdag formiddag, det er vel også en slags kage...

søndag den 11. januar 2015

De gamle bukser

Her den anden dag fik jeg - guderne må vide hvorfor - Bjarne Lisbys Giro 413-klassiker "De gamle bukser" på hjernen. Eller det vil sige, jeg kunne kun huske dele af omkvædet. Jeg tænker det kunne være sjovt at tjekke den ud på Youtube. Anna sad lige ved siden af og syntes, at det var en meget fornøjelig sang. Og i foregårs skete det så. Hun forlangte at høre denne, fandt jeg ud af, aldeles rædselsfulde countrypop-sang med nonsenstekst som godnatsang. Så jeg improviserede et omkvæd og sang så dette et par gange, men dagen efter forlangte hun at høre den igen! Og, du kære sagesløse læser, skal heller ikke snydes, så HER er den så i alt sin gru. Og jeg har fået lyttet til den endnu en gang og lært omkvædet....

torsdag den 8. januar 2015

En god kageuge

På Facebook har der her omkring nytår været diverse udfordring a la: 1000 armbøjninger på en måned eller løb 100 km i januar måned. Det er ikke projekter, jeg har fundet videre attraktive, men her den anden dag så jeg en udfordring, som virkelig tændte mig: Spis 100 kager på 31 dage. Og her er så en status for, hvordan min første kageuge er gået:

Kageåret begyndte helt perfekt med at jeg et par minutter efter midnat indtog et par stykker af min hustrus meget vellykkede kransekage. Senere samme dag fik jeg lidt mere kransekage og et stykke fragelitè, der var blevet til overs fra nytårsaftens dessertanretning.

2. januar var jeg et smut forbi den lokale gourmetbager, Grannys House på Søborg Hovedgade. Grannys laver forrygende brød og boller, men er ikke videre stærke udi i fx wienerbrød, det bliver simpelthen for tungt. Vi testede deres hindbærsnitte, som var virkelig delikat og hvor fyldet faktisk smagte af hindbær. Snitten var så god, at jeg dagen efter var forbi og købte en mere.

På min første arbejdsdag havde en kollega medbragt småkager og et bredt udvalg af roulader af et Dancake-kopimærke. Der var ikke just tale om nogen stor smagsoplevelse, men jeg har en svaghed for den type produkter og fik kværnet 3-4 små stykker.

I går var der krydderkage med chokoladecreme ovenpå i vores kantine. Og den slags ofrer man jo gerne en femmer på. Om eftermiddagen havde jeg været til tandlægen i Hillerød. Og det faktum at jeg på trods af et heftigt kageforbrug alligevel ikke havde nogen huller måtte selvfølgelig fejres med indkøb af 3 romkugler på tilbud. De havde en fin blød konsistens.

Alt i alt har der været tale om en rigtig god start på kageudfordringen. Målt  rent kvantitativt tror jeg, at jeg med det løse (småkager, etc.) er nået op på 15-20 kager. Og den kommende uge tegner godt. Vi har således fortsat lidt romkugler i huset og på lørdag skal vi til fødselsdag hos en god ven, der plejer at byde på bl.a. brunsvigerkagemand. 

lørdag den 3. januar 2015

Meningen med livet

Vi spiser rester og drikker sjatter og sidder i sofaen og lytter til regnen og læser en historie om en mand og en kvinde, som er faret vild i en stor jysk skov.

torsdag den 1. januar 2015

Tre nytårsfortsætter

1)  Kun at synge "Bro bro brille" to gange for Anna hver aften.
2) At tilbyde min ekspertise udi jobsøgningens svære kunst til hvem der nu kunne ønske sig lidt sparring.
3) Ingen Facebook før 12.00.