tirsdag den 26. januar 2010

Primitiv tirsdags top 3

Jeg læser i øjeblikket med stor fornøjelse Martins Kongstads debutbog, novellesamlingen Han danser på sin søns grav. Fortælleren af alle historierne er madanmelder og har også både viden om og stor erfaring i praksis med indtagelse af alkoholiske drikke. Så hermed en aldeles usofistikeret top 3 om denne signaturs alkoholpreferencer:

1) Øl
2) Vin
3) Spiritus

søndag den 24. januar 2010

I hegnet

Det seneste indlæg havde en pointe, jeg selv har meget svær ved at klare. Nemlig at det hele, om ikke var bedre førhen, så i hvert fald var mere udholdeligt. På mange områder ser og hører jeg heldigvis at vores modersmål til stadighed bruges mere fantasifuldt. Tænk fx. på sprogbrugen omkring at være påvirket af alkohol. Udtryk som at have en lille skid på eller at være bimmelim , der var gængse for år tilbage, lyder jo i dag decideret pinlige. Til gengæld er der mange andre gode udtryk om tilstanden. Klassikere som Beruset og overrislet er ord af egentlig poetisk karakter. Og så er der jo mere profane adjektiver som stiv, stegt og vissen, der på fantasifuld vis beskriver tilstanden. Også det forholdsvis nye, og temmelig voldsomme udtryk at drikke sig i hegnet, er god metaforik i mine ører. Denne signatur stammer fra en landsby og havnede bogstaveligt talt i ny og næ i hegnet, når en brandert (et mere bedaget udtryk) skulle køres hjem...

onsdag den 20. januar 2010

Sur, gammel mand

Jeg indrømmer, at dette indlægs emne ikke ligefrem er dybt originalt. Men jeg må have luft. Visse engelske udtryk, der har sneget sig ind i det danske sprog, er rædselsfulde. Her tænker jeg fx på et ord som Award Show. Man kunne kalde sådan en komsammen, hvor en tv-kanal eller en radiostation deler priser ud så meget - men Award Show, det er sgu et fattigt ord. Men det skal blive meget værre: I går aftes så jeg en reklame for Telia, hvor man indbød til Sale, det var det, der i gamle dage hed udsalg... Og a pro pos Sale er det hvad der står i vinduerne på de smarte forretninger på Værnedamsvej, som jeg cyklede igennem her til aften. Det er fint nok, at Købehavn (som vel snart officielt omdøbes til Copenhagen) vil være international. Blot tror jeg ikke at man skal undervurdere turisters evne til at afkode tegn i byen. For mon ikke de uden de store problemer kan regne ud at et kulørt skilt med ordet Udsalg i fede typer betyder, at her er et par kroner at spare?

torsdag den 7. januar 2010

Home, sweet home

Nørrebrogade var kun lige nøjagtig blevet til Frederikssundsvej, da jeg i går sent om eftermiddagen hørte en mand på fortovet, der råbe: "Så skyd ham dog". Endelig hjemme i gode, gamle NV tænkte jeg...

onsdag den 6. januar 2010

Dagens digt

Christian Winther, Washington
Claus Toksvig, London
Alfredo Tesio, Rom
Ib Rehné, Cairo
Samuel Rachlin, Moskva

tirsdag den 5. januar 2010

Tirsdags Top 5

Michael Stipe, R.E.M.'s sympatiske forsanger fyldte 50 år i går. Jeg bliver aldrig hardcore fan, men R.E.M. har lavet mange fine sange. Og det faktum, at de jo vitterligt spiller alternativ rock, men dette med en sådan melodiøsitet, at de har haft mange hits på de kommerecielle radiostationer, uden at de på noget tidspunkt har solgt ud (som vi puritanere udtrykker det) er en præstation.
Nå, men det var den top 5 vi kom fra. I uprioriteret rækkefølge, og på dagen, lyder den således:

Orange Crush
Try not to breathe
Strange Currencies
Bittersweet me
All the way to Reno

lørdag den 2. januar 2010

Degnestavnen

Visse veje i Nordvest får jeg lyst til gå igennem en gang imellem, selv om jeg slet ikke har noget ærinde der. Det gælder ikke mindst for Degnestavnen, som er en forholdsvis kort vej, der går fra Birkedommervej og op til Bispebjerg Kirkegård. Vejen er en del af et kvarter med gedigent etagebyggeri opført i 1930´erne, gætter jeg på. Og engang har der været liv på gaden, kan man se. Facaderne vidner om at der har ligget mange butikker, og der er stadigvæk noget, der minder en lille smule om butiksliv tilbage. En kiosk midt på gaden bærer navnet Mejeriet (ubevidst retrostil, gætter jeg på). Næsten lige ved siden har Utterslev Flytteforretning til huse, og oppe for enden er der et lille forretningslokale hvor facadeskiltet fortæller, at her holder Klasselotteriet til. Måske man en dag skulle gå hen og købe en lodseddel, det kunne være fantastisk at vinde sin første million på Degnestavnen.